Voorbereiden op “de Ronde” toerversie deel 4

4924 VAN ‘T ERVE Wil

Beste Wil,

Je bent ingeschreven voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo die doorgaat op zaterdag 2 april. Cyclo 227 km 7.00 uur – 8.00 uur (via Jan Breydelstadion naar Markt, Brugge) Officiële sluiting finish: 20.00 uur

De officiële inschrijving is binnen. Er is geen weg meer terug. Over twee weken fiets ik samen met Henny Bergman naar de Grote Markt in Brugge om samen met 5350 andere deelnemers de 25e Ronde van Vlaanderen Cyclo van 227 km lang te volbrengen. De overige 10.000  deelnemers starten voor de kortere afstanden vanuit de start/finishplaats Oudenaarde. De rit van ons gastadres naar het centrum van Brugge is iets meer dan 5 km,  dus bij elkaar worden het 232 harde kilometers bikkelen.

Om met iets meer vertrouwen deze uitdaging aan te kunnen gaan zijn een aantal aspecten van belang.

Allereerst natuurlijk de gemaakte trainingskilometers. De laatste twee weken toch zo’n 250 – 300 km per week moet toch iets van een basis kunnen leggen. Dat de beentjes na een tocht van 150 km in brand stonden, geeft dan wel weer wat zorg. Gelukkig gaven ze de dag erna nog voldoende brandstof om nogmaals over de 100 km te gaan. Om de uitslaande brand vervolgens te blussen werd een paar dagen rust genomen. Het zuur in de benen; de pijn in de schouders; de lekke banden tijdens de training; Het hoort er allemaal bij om de kasseien onder de knie te kunnen krijgen.

Het zal waarschijnlijk niet de afstand zijn die scherprechter wordt; neen, het zullen deze kasseien zijn. Deze gemene puisten in het groene landschap die met water gootjes en pukkelige, zeshoekige keitjes bij elkaar worden gehouden en waar de pus uiteenspat, zodra een renner moeite doet deze te betreden.

Naast de afstand is het weer belangrijk. Wordt het een stralende zon, zoals in Milaan – San Remo of moet de paraplu van stal gehaald worden. Het weer ziet er niet goed uit. Misschien dat ons kersverse lid / KNMI weerman Peter Kuipers Munneke nog iets aan het weer kan veranderen, maar Pluto zal zijn gezicht regelmatig laten zien op 2 april. Misschien tussendoor nog een zonnetje. De wind waait met een kracht van 4 bft uit het Zuid Westen. De eerste 100 km de wind schuin op de kop te hebben en vervolgens op km 108 aan de kasseien te moeten beginnen  klinkt niet opwekkend.  Op zoek gaan dus naar een brede en grote voorrijder.

De grootste tegenstanders zijn echter de overige deelnemers. Met 16.000 mensen de 15 kuitenbijters op fietsen. De ene renner daagt je uit om harder te fietsen dan je kan; de andere renner valt om door vermoeidheid of valt stil door de stijgingspercentages van de heuvels. Zeker bij de lange klimmetjes zal het lopen worden. Het zal vooral alertheid vragen.

Als gast in een land waar de laatste tijd op andere vlakken oorlogen worden gevoerd, moeten wij ons, zoals de Belgen zelf zeggen, ‘proper’ opstellen en de wegcodes respecteren. De ‘oorlog’ op de fiets moet vooral een gezellige dag worden, waar Henny en ik bij de finish moe maar vooral voldaan worden opgevangen door onze Belgische gastheer en gastvrouw. Wij zien er naar uit.

Op 3 april, als de benen na een nachtje slapen tot rust zijn gekomen en intussen veel leden van RTC Duurstede aan de Mergelland route zijn begonnen, zullen wij aanwezig zijn bij de start van de profklassieker: De 100 editie van De Ronde van Vlaanderen. Eveneens op de Grote Markt in Brugge.

Dezelfde middag, als wij weer terug zijn in Nederland hopen we de finish te zien van deze 100e editie van de Ronde van Vlaanderen. Zou Cancellara het weer flikken of misschien moeten we vanwege de 100e editie een echte Flandriaan, zoals Tom Boonen of  Greg van Avermeat de winst gunnen. Peter Sagan zal waarschijnlijk in zijn regenboogtrui weer 2e worden.

(over drie weken het verhaal van de Ronde zelf)

Wil van ‘t Erve