Voorbereiden op “de Ronde” toerversie deel 3

Ronde van Vlaanderen (3)

Links en rechts komen beelden van profwedstrijden voorbij. De omloop van het Nieuwsblad en de Strada Bianci volgen vanuit de luie stoel is natuurlijk geweldig maar wat is er mooier dan zelf de kasseien trotseren. Ik zie het smalle gootje aan de rechterkant van de weg reeds voor me; het publiek moedigt me luid aan; het zweet gutst van mijn voorhoofd. Op TV leek het nog mee te vallen, maar met 16 % stijging percentages duizenden amateur renners voor en achter mij, naast mij en bij valpartijen boven op mij is toch andere koek.

Gelukkig is het nog niet zover. Nog drie weken trainen. De openingstocht was de eerste test. Het eerste gedeelte naar de sponsor toe ben ik nog met de langzame mannen meegereden. De weg terug naar Wijk full speed met de snelle jongens mee. De wegkapitein van de A-groep hield de maximale snelheid op 35 km. Bij de kleine klimmetjes voelden de benen goed aan. Zou het dan toch lukken? De Amerongse Berg is ‘slechts’ 3 % stijging. De Koppenberg als scherprechter in de Ronde van Vlaanderen met een stijgingspercentage van 22 %. Op Strava is de Koppenberg tot heden door de snelste renner met een snelheid van 18,3 geklokt. De meeste renners zullen deze  700 meter waarschijnlijk om hun moeder gaan reopen. Of mijn moeder ook stand-by moet gaan staan? Misschien nog niet bij deze berg, maar als ik lees dat de Oude Kwaremont 2200 meter lang is met een gemiddelde stijging van 11,6 %, dan adviseer ik haar om toch maar in de buurt te blijven.

De inschrijving voor de Ronde is reeds gesloten. In totaal hebben zich 16.000 renners gemeld. In deze 100e editie van de Ronde van Vlaanderen voor de eerste keer meer renners uit het buitenland. In totaal 9015, waarvan Nederland en Groot-Brittannië hofleverancier zijn met respectievelijk 3300 en 2300 aanmeldingen.

Maar ook deelnemers uit exotischere bestemmingen als o.a. Singapore, Puerto Rico, Kenia, Zimbabwe, Afghanistan, Venezuela, Hongkong en India. Deze Ronde komt eigenlijk te vroeg voor mij. Het is nu vooral zaak om veel kilometers te maken. Dit weekend probeer ik boven de 300 km uit te komen.

De kou maakt het ook niet aantrekkelijk om op de fiets te stappen. Pas dit weekend kwam er weer iets van een voorjaarsgevoel naar boven. De resterende twee weekenden staan tochten van tegen de 150 km gepland.

De accommodatie is inmiddels geregeld. Ik prijs me gelukkig dat ik Belgische vrienden in Brugge heb wonen. Zij zijn bereid mij onderdak te verschaffen, de catering voor het weekend te verzorgen en zelfs mij van elk punt van de route te komen ophalen als het toch onverhoopt mis gaat. Voordeel hiervan is dat ik mijn moeder thuis kan laten.

Afijn, nu maar hopen op mooi, zonnig weer.

Wordt vervolgd.

Wil van ‘t Erve