[vc_row][vc_column][vc_column_text]‘De hel van Twente’ is een genot om te fietsen.

ALMELO – 30 mei 2018. Het blijft mooi, zeggen de deelnemers aan de ‘Hel van Twente’. De grote fietstocht van ATV Ruiten Drie trekt niet voor niets vele enthousiaste fietsers uit het hele land. Zo luidde de introductie van het artikel in Tubantia, het dagblad van Twente.
Uit dit artikel heb ik ook enkele paragrafen overgenomen over de organisatie van deze tocht.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3062″ img_size=”large” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Een enthousiaste delegatie van RTC Duurstede was present bij deze 30e jubileum versie van ‘De Hel’. De deelnemers van RTC waren Harrie Lantinga, Wil van ’t Erve, Ruud van Zalinge, Jacinto Louisa, Gerard Koning, Wouter Schuddeboom, Walter Temmink, Henny Bergman en ondergetekende. ’s Morgens zijn we al vroeg vertrokken vanuit Wijk bij Duurstede voor de rit naar Almelo. Om 09.30 uur zijn we uiteindelijk vertrokken, de meeste deelnemers waren toen al onderweg.
Eigenlijk is ‘De Hel’ wel een vreemde naam, het is namelijk een prachtige tocht, maar wel pittig met de vele heuvels in Twente en de Sallandse Heuvelrug. Vandaar ‘De Hel’.
Er kon gekozen worden uit diverse afstanden, wij kozen voor de (langste) 160km toer. Vooraf had ik al even contact gehad met de organisatie van Ruiten Drie (toerfietsclub Almelo met 600 leden) en zo kregen we de .GPX versie al toegestuurd. Ondanks dat alles prima was uitgepijld wel prettig ook de ondersteuning van de Garmin er bij te hebben.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”3063″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is een van de grootste midweekse tochten in Nederland. Hoeveel er gistermorgen precies op hun racefiets zijn gestapt, wordt nog nagerekend, maar halverwege de middag stond de teller al op meer dan 1600. Daarmee is zonneklaar dat de fietssport nog nooit zo de wind in de rug heeft gehad als de laatste jaren.

Vanwege al de dure racefietsen was de stalling bewaakt. Dat is wel heel prettig en geeft een rustig gevoel bij het inschrijven en achteraf tijdens de douche en drankjes. Sticker met uniek nummer op de fiets en op de helm en bij het verlaten van het terrein werd iedere fietser en fiets gecontroleerd, prima systeem !
[/vc_column_text][vc_single_image image=”3061″ img_size=”large” add_caption=”yes”][vc_column_text]Maar goed, er mocht ook nog worden gefietst. Dus zoals gezegd maar snel starten met de prachtige route door het Twentse en Duitse platteland. Met ons groepje van 9 man trokken we vanaf de start locatie direct het buitengebied in. De hele dag hebben we over zeer rustige bochtige en glooiende wegen gereden en geen stoplicht gezien. Op alle gevaarlijke kruisingen stond een vrijwilliger klaar (in Duitsland is dit overigens verplicht) om ons over de route te leiden, perfect. De toer startte redelijk vlak maar na zo’n 25 kilometer bereikten we het gebied rond Vasse en een stuk door Duitsland waar de tocht over alle heuvels trok. Gelijk dus een behoorlijke aanslag op de conditie zeker in het tempo waarin we zeer voortvarend waren vertrokken. Met deze groep zeer goed getrainde toerders weet je dat het geen D1-D2 ‘vogeltjes kijken’ toer gaat worden. Op onze route waren gelukkig vier verzorgingspunten welke ruimschoots voorzien waren van bananen, sportdrank en krentenbollen. Met temperaturen die in de middag boven de 30 graden opliepen, wel lekker om regelmatig de bidons te kunnen bijvullen. Natuurlijk ook op een van de pauzes even gerust met een puntje en drankje.

Na zo’n 90 kilometer begon bij enkele deelnemers de vermoeidheid voelbaar te worden. De Sallandse Heuvelrug met oa de Lemeler Berg en nog enkele heuvels voor de wielen deden de rest. Met nog 30 kilometer “vlak” voor de boeg was het voor sommigen van ons wel pittig, maar uiteindelijk bereikten we Almelo allemaal weer zonder al te veel problemen. Met goed teamwerk en wat temporiseren zijn we allemaal goed overgekomen.

Na 164km, circa 600 Hm en een gemiddelde van ruim 31km waren we toch wel trots deze uitdaging goed en zonder pech of kleerscheuren te hebben volbracht. Mannen, chapeau/petje af voor de samenwerking onderweg en de gezelligheid. Na wat drankjes en een hamburger ‘van de zaak’ gingen we moe maar zeer voldaan terug naar Wijk bij Duurstede. Ik heb genoten van een perfecte fietsdag. Namens onze groep heb ik de toerclub Ruiten Drie inmiddels bedankt voor de prima organisatie gebaseerd op veel belangeloos vrijwilligers werk. Mooi weer, goed gezelschap en de genoemde super goede organisatie hebben veel indruk achtergelaten. ’s Avonds kon ik verrassend makkelijk in slaap komen, zou ‘De Hel’ dan toch z’n sporen hebben achtergelaten ? Was vast niet de enige!

Onderstaand nog enige achtergrond over de historie en organisatie van de evenement. Voor 2019 zeker een aanrader op je toerfiets programma !

De tocht is ooit ontstaan bij de ‘gevangenis’ in Almelo. De justitiële inrichting had een fietsclubje dat langzaam uitgroeide naar landelijke inschrijving. Later nam Ruiten Drie de organisatie over en sindsdien is het de jaarlijkse klapper voor Ruiten Drie.

Voor deze jubileum editie van de tocht zijn meer dan 120 vrijwilligers actief geweest. Niet alleen voor het verstrekken van eten en water onderweg, maar ook om de talloze kruispunten onderweg te beveiligen.

Met sportieve groet, Hans Spenkelink
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_column][/vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_single_image source=”external_link” alignment=”center” custom_src=”http://www.rtcduurstede.nl/wp-content/uploads/2020/04/sponsoren.png”]