RTC Duurstede ondersteunt haar leden met een training Wegkapitein Gedrag en Veiligheid.

RTC Duurstede ondersteunt haar leden met een training Wegkapitein Gedrag en Veiligheid.

We ervaren het allemaal dagelijks, drukke wegen, veel divers verkeer en gevaarlijke weg situaties dwingen ons steeds beter te letten op elkaars veiligheid en gedrag. Ook binnen RTC Duurstede heeft dit thema nadrukkelijk aandacht, mede door de diverse fietsongevallen die we kunnen lezen in de nieuwsmedia en ook zelf hebben meegemaakt in de afgelopen jaren.

Op 25 maart volgden 9 leden van RTC Duurstede de cursus Wegkapitein Gedrag en Veiligheid.
Wil van ’t Erve, Harrie Lantinga, Lisette Martens, Han Nagelhout, Wim Ruiterkamp, Wouter Schuddeboom, Eric Staakman (alleen voor het theorie deel i.v.m. zijn herstel periode), Jacqueline Stark en Hans Spenkelink werden op uitnodiging van RTC Duurstede getraind om de trainingen en clubritten veilig en verantwoord te begeleiden.

De cursus werd verzorgd door Willem Blankwater van de Wieleracademie (het opleidingsinstituut van de KNWU/NTFU) en bestond uit een theoretisch en een praktijk gedeelte.
We werden hartelijk ontvangen in basisschool De Windroos waar we ‘klassikaal’ meegenomen werden door de theorie van een veilige toertocht. Ook voor de leden die al langer toerfietsen bleek dit een hele leerzame ervaring.

Na een heerlijke lunch verzorgd door Lex van Deijnen, zijn we onder leiding van Willem de weg opgegaan om de opgedane kennis in de praktijk te brengen.
Telkens werd door 2 wegkapiteins de groep meegenomen om de opgedane kennis te delen en terug te koppelen.
Aandacht werd vooral gegeven aan het begeleiden van de groep, duidelijke afspraken maken en nakomen en het achteraf terugkoppelen en delen van deze ervaringen. Veiligheid en plezier voor de gehele groep zijn de belangrijke uitgangspunten, alles onder het motto ‘Samen uit, samen thuis’.

Na een lange en toch wel vermoeiende dag feliciteerde Willem Blankwater de deelnemers met de behaalde resultaten. Iedereen is geslaagd en zal binnenkort het certificaat Wegkapitein ontvangen. Namens RTC Duurstede ook een hartelijke en trotse felicitatie aan de deelnemers van deze dag.

Met veel enthousiasme gaan de wegkapiteins nu starten om in de diverse toergroepen onze leden te helpen om het toerfietsen veilig en plezierig te laten verlopen. Unaniem was de conclusie dat we met deze aanpak binnen RTC Duurstede een nieuwe basis leggen voor een fijne toervereniging waar iedereen zich thuis kan voelen.

De deelnemers bedanken Willem Blankwater, Lex van Deijen, het bestuur van RTC Duurstede en De Windroos voor het slagen van deze mooie en leerzame dag.

Deze cursus werd mede gefinancierd door de opbrengsten uit de Rabo Clubkas Campagne 2018, hierbij bedanken wij dus ook iedereen die in 2018 een stem op ons heeft uitgebracht.