In memoriam Eric Staakman

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten heeft Eric in April 2019, tijdens de Lek en Linge tocht vanuit Cothen, een verschrikkelijk ongeval gehad met grote gevolgen. De diagnose ‘hoge dwarslaesie’ zorgde ervoor dat hij in de rolstoel terecht kwam en zeer beperkt werd in zijn doen en laten. Op 15 januari jl. is Eric overleden aan de complicaties van long Covid. Ter nagedachtenis en waardering voor Eric heb ik voor RTC Duurstede deze ‘in memoriam’ geschreven.

Eric kwam uit Den Haag en werkte bij het RIVM te Bilthoven als fijn metaal specialist. Hij maakte de maatwerk instrumenten die het RIVM nodig had voor al het specialistische onderzoek. Een vakman die met zijn handen eigenlijk alles kon maken. Door zijn werk bij het RIVM kwam de familie Staakman, Marga zijn vrouw, dochter Ravenna en zonen Noël en Rhian naar Wijk bij Duurstede.

Eric was meer dan 25 jaar lid van RTC Duurstede en in al die jaren leerden wij, zijn fietsmaten, hem steeds beter kennen en waarderen. Eric was een aanwinst in het toerpeloton, een fijne vent met veel (Haagse) humor.

Als we vroegen: Eric waar gaan we heen vandaag? Dan zei hij graag: het maakt mij niet uit. Het fietsen en de gezelligheid met zijn fietsmaten, daar ging het om. Eric was een hele goede en sterke toerfietser, maar altijd met oog voor de fietsmaten om hem heen. Hij was nooit te beroerd om de ‘kop te nemen’ en als een fietsmaat er wat doorheen zat hielp hij graag om weer veilig thuis te komen. Gaandeweg de jaren werd fietsen zijn steeds grotere hobby. Vele buitenland weken en toertochten werden succesvol volbracht. De Marmotte, de Mont Ventoux beklimmen van drie kanten op een dag, hij kon het allemaal aan. Eric was de ‘oudste’ van de fietsgroep, maar hij liet ons regelmatig achter zich, vooral bergop. Een echte topsporter op leeftijd.

Na zijn pensionering zijn we samen gestart met de seniorentoergroep op woensdagmorgen. Hij genoot daar enorm van omdat naast de sport ook het sociale contact veel aandacht kreeg. De koffiepauzes met een lekkere cappuccino kon hij dan ‘inkleuren’ met zijn mooie verhalen en humor. Door de jaren heen werd Eric een fietsvriend voor mij en veel van zijn fietsmaten.

Hij vertelde ook graag over zijn andere passies in het leven. Auto’s, kart racen waar hij op (inter)nationaal niveau technisch aan ondersteunde en deelnam. En daardoor ook zijn liefde voor de Formule 1 racerij en Max Verstappen die hij al kende uit de kart wereld. Daarnaast zijn liefde voor de natuur, vooral wandelen tijdens de vakanties met Marga en vliegvissen.

We reden veel toertochten samen en leerden elkaar ook privé beter kennen en waarderen. Eric was een familieman met veel liefde voor zijn gezin. Met allebei opgroeiende kinderen komt er natuurlijk van alles langs in het leven en dat deelden we graag. Met een lach en soms met een traan. Mooi, en het hielp ons ‘op koers’ te blijven.

De laatste jaren overheerste vooral zijn trots over wat zijn kinderen deden en bereikten. Zoals iedere Opa zal herkennen waren zijn kleinkinderen zijn oogappels, trots en blij was hij hoor met dat kleine spul.

En dan komt, zoals al gememoreerd de datum 20 April 2019, de wereld stond voor ons allemaal even stil toen Eric viel en zo slecht terecht kwam dat het zijn leven voorgoed veranderde. Zijn leven, maar ook dat van zijn gezin werd enorm op de proef gesteld. Zijn trouwe ‘fietsmaten’ werden ‘Staakmaatjes’ en we stonden nabij tijdens de Intensive Care- en later revalidatie fase in de Hoogstraat en het Ewoud en Elisabeth gasthuis.

Zijn lichaam kon niet veel meer. Maar wat waren we onder de indruk van zijn optimisme en blijvende humor. Overal konden we over praten, zijn interesse was breed. Een bezoek aan Eric was altijd gezellig, we keken er naar uit.

We gaan Eric nu erg missen. Een grappige en optimistische man, aimabel en altijd geïnteresseerd en oprecht betrokken in het wel en wee van de mensen om hem heen.

Eric, bedankt voor alle mooie en gezellige avonturen, je humor en vriendschap die we met jou mochten beleven.

Vaarwel vriend.

Voor u opgetekend door Hans Spenkelink met hulp van de Fiets- en Staakmaatjes, Willem van ’t Erve, Paul Gies, Gerard Koning, Han Nagelhout, Henk Polman, Rijk Rijkse, en Wim Ruiterkamp.

Eric tijdens de RTC Buitenland week in 2007 bij de Mont Ventoux