Veel geleerd – Mechanieker Clinic RWP Bilthoven

Daar sta je dan in een weiland in de gietende regen koude handen een tegensputterende band. Een volle bak ergernis verder thuis ff de fiets schoonpoetsen met ontvetter. Nu de beentjes omhoog…

In de herfst begint het balhoofd echter te kraken en kwam er speling op de wielenassen… Da’s raar voor best een nieuwe fiets en wielen. Zou dat toch te maken hebben met het onderhoud? Twijfel alom…….Ping! RTC Beginnende/Gevorderde mechanieker avond, schrijf je in! Das ‘krek wak wou! Als standaard zelfoverschattend manvolk natuurlijk ingeschreven voor de groep gevorderde.

In het Rijwielpaleis stonden Roy en Dennis klaar om de 10 RTC leden eens goed mee te nemen in het onderhoud van de fiets en beantwoording van tal van vragen. Roy: “Zo, laten we eerst maar eens kijken naar het verwijderen en omleggen van een bandje zonder gebruik te maken van bandenlichters”. Euh… de aanwezige ‘gevorderden’ kwamen met glazige ogen met de voetjes op de grond 😉.

De onderhoudstips kwamen als een spervuur op ons af. En al snel kreeg ik door dat ik al ruim een jaartje mijn fiets met de verkeerde rommel heb zitten schoonmaken… met alle schade van dien. Dan toch maar ff de vraag stellen om te kijken naar de piepende remmen. Kijkend “door de remschoen” bleek al snel dat het lastig remmen wordt met versleten blokjes. Losdraaien van het boutje ging helaas niet meer. Maar uitboren en een splitpennetje boden uitkomst.

In rap drie uurtjes loop je van voor naar achter de fiets na en krijg je tal van tips, trucs te horen van deze SUPEREXPERTS. Een gezellige en leerzame avond voor iedereen! Dus vergeet niet je de volgende keer op te geven.

Peter Bannink


Clinic: Mechanieker – maart 2023

Daar sta je dan ………
Lekker je 1e tochtjes aan het fietsen; alles gaat goed tot………lekke band. Geen hulp (of fietsenmaker) in de buurt en je moet toch naar huis. HERKENBAAR?

Om jou uit deze situatie te helpen organiseert RTC Duurstede samen met onze sponsor Rijwielpaleis Bilthoven een clinic Mechanieker; afhankelijk van de vragen die avond pakken we ook iets gevorderde zaken mee.

 • Wie: RTC-fietsers, beginnend en iets gevorderd
 • Wat: praktische Mechanieker clinic met o.a.
  • Bandje wisselen
  • Ketting, cassette keuze en onderhoud
  • Juiste afstelling derailleur en remblokken
  • Schijfremmen; check en afstellen
  • Praktisch onderhoud
 • Waar: Rijwielpaleis Bilthoven
 • Wanneer: donderdagavond in 9 maart 19.30 – 21.30 uur. (inloop vanaf 19.00 uur)

In 1,5 – 2 uur zullen Roy van der Pal en collega jou alle noodzakelijke vaardigheden, tips & tricks bijbrengen. Principe: “learning by doing”, op het eind van de avond kent de fiets geen geheimen meer voor jou.

We verwachten best wel deelnemers. Meld je aan voor vrijdag 3 maart; geef aan of je voor beginners of wat gevorderd komt.