Verslag: Binnenlandtocht RTC Duurstede 2018

Binnenlandtocht RTC Duurstede 2018

Onder perfecte weersomstandigheden vertrokken maar liefst 19 leden op vrijdag 6 juli 2018 naar Hellendoorn voor het tweejaarlijkse binnenlandweekend van RTC Duurstede. Op het laatste moment moesten nog twee leden vanwege familieomstandigheden afhaken.

Het was een gemêleerd gezelschap van C en B renners, van relatief jong tot inmiddels wat oude knarren, 17 mannen en twee dames, allemaal met een passie voor de fietssport.

Vanwege de grootte van de groep werd in drie kleine groepen gefietst, met in elke groep een wegkapitein voor het bewaken van snelheid en inachtneming van (veiligheid en verkeer) regels.

Op de heen en ook terugweg werd tweemaal gestopt voor de gebruikelijke koffie met gebak en het nuttigen van de lunch.

De route was door Jan Hafkamp samengesteld. Dat het goed uitzetten van een route een vak apart is, bleek wel weer toen we zowel op de heen als terugrit geconfronteerd werden met zand- en grindpaden en zelfs ruiterpaden waar het met een racefiets rijden toch echt een hele klus wordt.

Deze omissie werd Jan vergeven, want als extra’s kregen we een prachtige route door het Sallandse landschap met kronkelige wegen, verre uitzichten, mooie pittoreske dorpjes, glooiende maar soms ook pittige heuveltjes (Holterberg) voorgeschoteld. Voor de zaterdag had Jan meerdere routes op de navigatie uitgezet. Op deze zaterdag was voor elk wat wils. De meesten gingen een van de routes fietsen, maar sommigen kozen er ook voor er een rustige ontspannen zaterdag van te maken.

Het verblijf in een vakantiehuis, net buiten Hellendoorn, was van alle gemakken voorzien. De twee organisatoren Wim en Nico, hadden alles tot in de puntjes geregeld. Van een luxe ontbijt tot een BBQ. Onze gastvrouw kwam regelmatig kijken of het naar onze zin was.

Ook was een TV scherm aanwezig, waardoor de voetbal fans niets hoefden te missen van het WK in Rusland. Het volgen van de start van de Tour de France kwam hiermee ook binnen bereik.

De binnenland tochten staan vooral in het teken van gezelligheid en ontspannen met elkaar vertoeven. Natuurlijk worden er ook kilometers gemaakt op de fiets. Het tempo ligt echter aanmerkelijk lager dan in de avondtraining en weekendtochten.

Het elkaar op een andere manier leren kennen, door soms ook eens lekker ‘ door te zakken’ heeft ook zijn charme.

De wielerverhalen komen dan als vanzelf bovendrijven, soms op realiteit geënt, maar veelal bedekt met een licht overtrokken sausje van heroïek. In dit weekend was van alles wat.

Op de terugweg was ik zelf helaas betrokken bij een klein ongelukje, toen bij een plotselinge bocht naar links ik net iets te laat in de remmen kneep. Vanwege materiaal pech moest ik gedwongen de groep verlaten en wachten op vervoer naar huis. Waar de rest van de groep met de toenemende wind nog flink aan de bak moest, smaakte mij het biertje opperbest, toen ik op een zonnig terras moest wachten op de bezemwagen, bestuurd door Han.

Samenvattend een fantastisch weekend, puik georganiseerd door Wim en Nico met ondersteuning voor de routes door Jan en de hulp van de bezemwagen door Han. Het maakte het weekend vooral zo geslaagd, omdat iedereen ook bereid is geweest zijn/haar aandeel er aan te leveren.

Bedankt allen.

Wil van ‘t Erve