25ste keer Mergellandtocht

Zondag 3 april 2016 was een mooie dag voor fietsclub RTC Duurstede. Voor de 25ste keer op rij werd in Zuid-Limburg de Mergelland route gefietst, een tocht van 127 kilometer ‘bergje op, bergje af’, optellend naar 1650 hoogtemeters. Een peloton van 20 renners, waarvan 1 dame, plus 2 introducees ging om 10.00 ’s ochtends van start vanaf de kantine van de tennisvereniging in Spaubeek. Hier worden wij de laatste jaren gastvrij ontvangen door de heer en mevrouw Loo, uitbaters van de kantine, die ons de mogelijkheid bieden om onze RTC clubkleding aan te trekken en een kop koffie te drinken voor vertrek.

Het weer was goed, de stemming zat er goed in en bij sommigen toch een spoor van nervositeit. Pas een maand oud is het RTC buitenseizoen voor de wielrenners en dan al een tocht van dit kaliber fietsen is immers niet niks. De mate van voorbereiding en vooral de wijze van voorbereiding van deze 22 renners verschilt ongeveer net zoveel als de leeftijd van de verschillende deelnemers, maar daarover later meer. Sommige mannen hebben de hele winter doorgetraind op de racefiets, zowel in het weekend als ’s avonds door de week, ze noemen zich niet voor niets de ‘nightriders’. Het moge duidelijk zijn dat deze groep op hun eigen tempo is gaan rijden, met als resultaat een gemiddelde snelheid boven de 25km per uur. Een groot deel van de deelnemers heeft tijdens de winter gespind bij Fit4All en zodoende de conditie op peil gehouden, maar hoewel de spinning lessen van Ruud Onink dit jaar 1,5 uur duurden, leek het sommige deelnemers verstandig de 85 kilometer variant van de Mergelland route te rijden. De derde groep deed de 127 kilometer in een rustiger tempo, zodat het voor alle 22 deelnemers leuk was. Net nadat het hoogste punt van de route, het Drielandenpunt, was bereikt, werd halverwege in Vijlen traditiegetrouw de koffie-met-vlaai-stop gehouden. Een mooi punt omdat alledrie de groepen elkaar dan weer treffen zodat de RTC Duurstede het halve terras zwart en geel kleurde. Wat volgt is feitelijk de finale van de Amstel Gold Race, met de Gulpenerberg, de Eyseren Bosweg en de Keutenberg. Vervolgens afdalen naar Valkenburg waar de profs vervolgens nog de Cauberg voor de kiezen krijgen, wij draaiden echter de andere kant op om de laatste kilometers richting Spaubeek te volbrengen. Degenen die vaker mee zijn geweest met de Mergelland weten hoe dat gaat, namelijk vals plat naar beneden en dan gaan alle registers open. Natuurlijk wel op een veilige manier, maar snelheden van tegen de 50 per uur worden dan in de laatste kilometers zeker gehaald.

Zoals beloofd nog iets over leeftijden, want na het lezen van bovenstaande zou de indruk kunnen ontstaan dat de RTC Duurstede in zijn algemeenheid of deelname aan de Mergelland tocht in het bijzonder alleen voor goedgetrainde jonge goden is weggelegd. De feiten: gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 47,6 jaar, opgebouwd uit vijf 30-plusssers, zes 40-plussers, zes 50-plussers en drie 60-plussers, jongste renner 34 jaar, oudste renner 69 jaar (en zeker niet de minste!). Belangrijker nog, het was een mooie fietsdag voor iedereen en na een lekker bord pasta van de familie Loo, weer thuis voordat Studio Sport begint en ook dat is al 25 jaar een vaste voorwaarde.